Wagó kötőelemek

4.7/5 - (15 votes)

Wagó kötőelemek

A Wagó kötőelemeket elektromos hálózaton végzett kivitelezési munkák során használom az egyes vezetékek gyors és szabványos kötésére.

Régebben elfogadott összecsavarásos és szigetelőszalaggal lezárt kötések ma már egyértelműen elavultnak számít.

A fémek oxidálódásakor képződő rétegek idővel a felületi kontakt csökkenéshez vezet ami nagy ellenállást eredményez, túlmelegedés miatt elkezd a vezeték szigetelése perzselődni, ezt láthatjuk amikor a kötődobozok tetején fekete elszíneződés látható és erős műanyag szagot érzünk. Javasolt már ilyenkor villanyszerelő szakembert hívni !

A wagó elsősorban merev réz vezetékek fémes összekapcsolására használatos.

Alupasztával alu vezetéket is csatlakoztathatunk bele, de ezt nem ajánlom.

Létezik sodrott vezetékekhez kialakított,  nyitható és újból visszazárható változata is, amit sodrott vezetékek, és merev vezetékekhez is használható.

Gyorsítja a kötések kialakítását, a merev vezetékre használható alap Wagót is bonthatjuk, húzó és csavaró mozdulattal, ha szükséges. Ma már csak Wagóval kötöm a dobozokat, praktikus és kevesebb idő alatt elkészülnek a kötések.

Megtalálható 2,3,4,5,8 as kivitelben, ez bőven elég az összes kötéstechnikához.

A Wagó belső rugós lemeze erősen tartja a kábelt, így nagyon jó kontaktot eredményez, nem kell tartani a melegedéstől.

Amióta Magyarországon forgalomba van kb 15-17 éve azóta használom, semmilyen hiba nem volt ez idő alatt.

A cég 1951 ben alakult WAGO Kontakttechnik GmbH néven, azóta fejlesztik a rúgós klipszet, pár éve jelentős fejlesztésen esett át méretcsökkentett kivitelre cserélték, és színkódokat kapott a régi szürke elődjéhez képest.