Panel villanyszerelés

4.3/5 - (200 votes)

A régi panel lakások villanyszerelését is vállaljuk 2024 ben. Több féle kivitelezési mód van rá a mai kornak megfelelően.

Lakásfelújítás első lépései közt van a villanyszerelés, mivel a falakat marjuk így nem festés után kell elvégezni ezt a feladatot. Falhorony marás 1-1,5 cm mélyen történik, itt is új réz falkábelre cseréljük ki a vezetékrendszert. Új 3 szor árnyékolt koax tv kábelt helyezünk be, vagy az új üvegszálat amit a szolgáltató biztosít, és mellé akár Cat5e utp számítógépes kábelt.

Létezik olyan építésű panelvillanyszerelés, ahol gégecsőben futnak a kábelek, itt megpróbálható áthúzni az új vezetéket, de sajnos 50% az esély rá hogy sikerül. Vékony falazatoknál viszont MMfal vagy Mfal  kábelt használtak a panellakásoknál, itt csak újravésve oldható meg a vezeték csere. Könnyítés lehet ha az előszobában álmennyezet készül. A mennyezet-oldalfal csatlakozásához nagyobb takaródísz lesz elhelyezve, ez eltakarja a víszintesen futó kábeleket. Nem a padlóba vagy a szegélynél visszük el a vezetéket, annak nem ott a helye.

Panel villanyszerelés
Panel villanyszerelés
Panel villanyszerelés
Panel villanyszerelés

Valahol vannak erre előre kialakított horony, de ez nem sok logikával lett kialakítva, így csak részlegesen használható.

Sajnos a szobai konnektorokat a szegély alatt vezették a fal és a padló csatlakozásánál, itt biztos új marást kell készíteni.

A panel villanyszerelés kicsit költségesebb a téglafalazatú lakásoknál, több a fal megmunkálási idő és erősebb gépek szükségesek hozzá.

Stabil elektromos hálózat a cél

Panellakás villanyszerelés után, amennyiben mi szereljük az új hálózatot, kapunk egy stabil , használható, terhelhető, bővíthető, elektromos rendszert. A mai igényeket teljesen kiszolgálja, és  30-40 évig nem kell hozzányúlni a vezetékekhez. Nem kell aggódni a régi alu kábelek miatt, ami tűzveszélyesek lehetnek a kötések miatt, vagy mert eltörnek a vezetékek egy konnektor, kapcsoló csere alkalmával, ezeket teljesen feszültségmentesítjük. Vannak olyan „villanyszerelők” akik részben benthagyják az aluvezetéket, sőt még a youtubra is feltöltik. Na ez a legveszélyesebb egy hálózatban, ha össze van keverve a az alu-rézzel. Elindul egy kémia reakció ami a két anyag kontak felületét elkezdi csökkenteni, majd a terhelés függvényében itt fog melegedni, esetleg elégni a vezeték. A kivitelezési idő kb: 1-1,5 hét alapszerelés, majd 1-2 nap a szerelvényezés, persze minden az elektromos kiállások számától, extra igények idejétől függ.

Panel lakás villanyszerelés
Panellakás villanyszerelés
Panel lakás villanyszerelés után
Panel lakás villanyszerelése
Panel lakás villanyszerelés
Panel lakás villanyszerelés

A panel lakásokban lévő régi villanyszerelési rendszerek általában már elavultak

és nem felelnek meg a mai igényeknek. Az alu-kábelek, amelyek korábban használatosak voltak, ma már tűzveszélyesek lehetnek, és az eltörött vagy elhasználódott vezetékek cserekor feszültségmentesítésre van szükség. A régi rendszer általában nem bír elég terhelést, így problémákat okozhat például az elektromos berendezések működése során.

A panel villanyszerelés megoldást kínál ezekre a problémákra. A villanyszerelők általában új réz falkábeleket helyeznek el, amelyeknek megvan a kellő vastagságuk és terhelhetőségük. Az új kábelek számítógépes és televíziós kábelekkel is összeköthetők, így a lakás tulajdonosa élvezheti az internet és a digitális televízió előnyeit. Az új rendszer nem csak stabilabb és biztonságosabb, hanem idővel a megtakarításokat is lehet eredményezni az energiafogyasztás csökkentése révén.

A panel villanyszerelési folyamat általában nagyobb munkát igényel, mint a téglafalazatú lakásoknál, mivel több falat kell megmunkálni és az erősebb gépek használata is szükséges lehet. Azonban az eredmény egy stabil és bővíthető elektromos rendszer, amelyet akár 30-40 évig sem kell megváltoztatni.

A régi lakásokban

gyakran előfordul, hogy a konnektorokat a szegély alá vezették, és így új marásokra van szükség. Azonban a villanyszerelők megpróbálhatják az új vezetékeket áthúzni a régi gégecsövekben is, bár ez nem mindig sikerül.

A panel villanyszerelési előnyei

közé tartozik, hogy az új rendszer biztonságosabb, stabilabb és idővel megtakarításokat eredményezhet az energiafogyasztás csökkentése révén. Az új rendszer továbbá kényelmesebb, mivel képes számos készüléket kezelni, például a számítógépet, a televíziót és más digitális eszközöket. Az új rendszer telepítése azonban nagyobb munkát igényel, és időbe telhet a kivitelezés.

Összefoglalva, ha valaki egy panel lakás tulajdonosa, akkor érdemes megfontolnia a panel villanyszerelés lehetőségét. Az elavult hálózatok cseréje ugyanis nagyon fontos az otthonunk biztonságos használata érdekében, hiszen az alu vezetékek és régi bekötések könnyen tüzet okozhatnak. A lakásfelújítás első lépései közé tartozik a villanyszerelés, és a panel lakásoknál általában a falak vésése szükséges a vezetékek elhelyezéséhez. Az új rendszer kiépítése általában 1-1,5 hétig tart, majd 1-2 nap a szerelvényezés.

A panel villanyszerelés számos előnnyel jár, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy egy stabil, terhelhető és bővíthető elektromos rendszert kapunk. Ezen kívül, az új rendszerben nem kell aggódnunk az alu kábelek miatt, amik tűzveszélyesek lehetnek a kötések miatt, vagy mert eltörnek a vezetékek egy konnektor, kapcsoló csere alkalmával.

Emellett az új rendszerben lehetőség van a földelés kiépítésére, ami tovább növeli a biztonságot és csökkenti a tűzveszélyt. Az új rendszerben a biztonsági kapcsolók is megbízhatóbbak és könnyebben kezelhetők, így a balesetek kockázata is csökken. A panel lakás áramellátásának felújítása és korszerűsítése az élet- és lakókörülmények javításának egyik alapvető eszköze, és hosszú távon is megéri az anyagi befektetést.

A réz falkábelekhez

általában nem kell csavarokat használni, mert azok a fal belsejébe illeszkednek, így kevesebb lehetőség van a hibákra és a tűzveszélyre is. Az új vezetékekhez általában korszerű aljzatokat használok, amelyek biztonságosabbak és megbízhatóbbak, mint a régi típusúak.

Az elektromos hálózat fejlődése azonban nem áll meg, és számos új technológia és innováció jelent meg az elmúlt években. Ilyen például az okos otthon rendszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy az otthonunk különböző elektromos eszközei kommunikáljanak egymással és velünk is. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyük az otthoni életünket, és javítsuk az energiamegtakarítást is.

Összefoglalva, az elektromos hálózat fontos része az életünknek, és az életünk számos területén használjuk. Fontos, hogy tisztában legyünk a biztonságos használatával, és hogy kövessük a megfelelő szabályokat és óvintézkedéseket. Az új technológiák és innovációk pedig tovább fognak fejleszteni az elektromos hálózatot, és még hatékonyabbá és kényelmesebbé teszik az életünket.

Ha az otthonunk elektromos hálózatának bármilyen problémája van, mindig jobb szakemberhez fordulni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a javítások megfelelően és biztonságosan történnek.

Az elektromos hálózat átalakítása

bővítése vagy javítása mindig szakembert igényel, mivel az elégtelen vagy rosszul végzett munka akár életveszélyes is lehet.

Összességében az elektromos hálózat fontos része az otthonunknak, és nem szabad alábecsülnünk annak jelentőségét és szerepét. Mindig gondoskodjunk a karbantartásról és a biztonságos használatról, és ha bármilyen problémával szembesülünk, forduljunk szakemberhez.

A régi panelházakban az eredeti alu vezetékek miatt gyakran felmerül a vezetékcserére való szükség. Az új vezetékek általában réz falkábelek, amelyek sokkal biztonságosabbak és megbízhatóbbak az alumínium vezetékekhez képest. Az MBCU vagy MM-fal vezetékek használata szintén javasolt, amelyeknek jobb a hőállósága és ellenállóbbak a túlterheléssel szemben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a panel villanyszerelése és vezetékcseréje nem olyan feladat, amelyet az átlagos embernek érdemes elvégeznie. Mindig célszer szakemberre bízni az ilyen típusú munkákat, akik rendelkeznek az ehhez szükséges szakmai tapasztalattal és tudással. Ez garantálja az Ön és a családja biztonságát, valamint megakadályozza a ház károsodását és a problémákat a jövőben.

Az új hálózat kiépítése

során fontos szempont, hogy az elektromos rendszer megbízható és biztonságos legyen. Az új fali vezetékek és konnektorok használata, valamint az alumínium kábelek helyett réz vezetékek alkalmazása mind hozzájárulnak az elektromos rendszer megbízhatóságának növeléséhez.

A panel villanyszerelés

során pedig fontos szerepet kap a falmarás. Ennek során a falakba be kell vágni az elektromos vezetékek számára szükséges mélyedéseket, majd ezekbe a vezetékek be kell helyezni. Ezután a mélyedéseket vissza kell tölteni, majd a felületet simára kell csiszolni.

Fontos, hogy a falmarás során ne sérüljön a falban található tömörített panel, amely biztosítja a panelházak szigetelését. Ezért a falmarást csak szakképzett szakember végezheti.

Az MBCU vezetékek alkalmazása pedig biztosítja az elektromos rendszer biztonságát, és tartósabbak, mint az alumínium kábeleknek, így kevésbé veszélyesek a tűzveszély miatt

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet (kötelező)

    Elolvastam és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót a GPDR őrület miatt a "Küldés" gomb megnyomásával.